מי מגיש את בקשה למינוי מומחה?
נפגע תאונת דרכים יצרף לכתב התביעה בקשה למינוי מומחים רפואיים בתחומים בהם נפגע. לבקשה יש לצרף את כל המסמכים הרפואיים שברשותו, הבדיקות ואישורי אי הכושר מיום התאונה.
פעמים, ניתן למנות מומחה בהסכמה עם חברת הביטוח, אף בטרם הגשת תביעה.
כיצד בית המשפט ממנה מומחה מטעמו?
הנפגע מציג חומר רפואי, ואם בית המשפט סבור שמהחומר הרפואי ישנה "ראשית ראיה" למינוי מומחה רפואי, כלומר, החומר מלמד על פגיעה בתחום רפואי מסוים (אורטופדי, פסיכיאטרי, נוירולוגי) בית המשפט ממנה מומחה בתחום, ושכר טרחת המומחה מוטל על חברת הביטוח.
הגישה בעניין מינוי מומחים בתביעות לפי חוק הפיצויים הינה גישה מקלה, ודי ברף נמוך של "ראשית ראיה" בדבר קיומה של נכות עקב תאונת הדרכים, לצורך מינוי מומחה רפואי.
פעמים, אם בית המשפט מתלבט האם יש מקום למנות מומחה אם לאו, לדוגמא, שישנן ראיות בודדות לנכות בתחום מסוים, הוא יכול להטיל את שכר טרחת המומחה על הנפגע.
החלטה שלא למנות מומחה בתביעה לפי חוק הפיצויים תעמוד לבחינה קפדנית של ערכאת הערעור, אשר תתערב אם אינה מוצדקת.
לאחר שמונה המומחה- איזה חומר ניתן להציג בפניו ?
חומר רפואי הרלוונטי לתאונה, חומר רפואי מעברו של הנפגע, בדיקות דימות- רנטגן C.T., תמונות- אם מדובר בצלקת.
המומחה רשאי לדרוש מהנפגע לעמוד לבדיקה רפואית או בדיקת דימות עדכנית, וכן רשאי לדרוש מכל אדם או מוסד את הרשומות הרפואיות הנוגעות לנפגע.
בדיקת המומחה-
המומחה שמתמנה הינו מומחה מקצועי, בעל נסיון רב בתחום מומחיותו. אין טעם לעשות "הצגות" להאדיר את הפציעה מעבר לאמת, שכן המומחה יכתוב זאת בחוות דעתו (לדוגמא, הנבדק נאנח בצורה מוגזמת, הנבדק לא נמצא אמין בעיניי). כל רגע בחדר הבדיקה (ואף לפני כן, בחדר ההמתנה) הינו חלק מהבדיקה. המומחה מסתכל על הנבדק כיצד הוא מסיר או לובש את בגדיו, כיצד הוא מתיישב וקם מהכסא, כיצד הוא עולה על מיטת הבדיקה- זכרו- כל תנועה בחדר נרשמת ומתועדת.
חוות הדעת-
בחוות הדעת המומחה צריך לפרט את פרטי נסיונו המקצועי, עליו לכתוב את תלונות הנפגע, את ממצאי בדיקתו וכן את מסקנותיו. בנוסף, פעמים בית המשפט מפנה למומחה שאלות ספיצפיות כגון, מהי נכותו הזמנית של הנפגע, האם יש צורך בטיפולים רפואיים נוספים, מהי עלותם ועוד.
האם ניתן לפסול חוות דעתו של מומחה רפואי?
כן. אם בית המשפט סבור שיש פגיעה בשיקול הדעת של המומחה שמינה, שחוות הדעת לא ניתנה בתום לב או שנפלו כשלים, כגון, חשיפת המומחה לחוות דעת אחרת או לחומר מהמוסד לביטוח לאומי, בית המשפט יכול להורות על פסילתה.
האם הנכות שהמומחה קבע סופית?
זכרו- המומחה הרפואי קובע נכות רפואית בלבד. המשמעות התפקודית של הפגיעה והנכות מסורה לבית המשפט, קרי, הקביעה הסופית אודות מצבו של הנפגע מהתאונה, שייכת לבית המשפט בלבד, ואם בחקירה בית המשפט התרשם שיש פגם בחוות הדעת, הוא רשאי למנות מומחה נוסף, באותו תחום מומחיות.
כל אחד מבעלי הדין (הנפגע וחברת הביטוח) יכולים לזמן את המומחה לחקירה על חוות דעתו, אם הם סבורים שהמומחה טעה או שהם רוצים לחדד עניין מסוים בפני בית המשפט. כמובן שחקירה בבית המשפט, יכולה להיעשות רק על-ידי עורך-דין מומחה בתחום הנזיקין, שלו וותק רב בחקירות מומחים בבית המשפט.