להלן, ידונו האפשרויות העומדות בפני אדם שעבר ניתוח פלסטי כושל לקבל פיצוי בשל הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מכך.
מתי הופך מקרה של ניתוח פלסטי כושל למקרה של רשלנות רפואית?
כפי שצוין לעיל, לא בכל מקרה של כישלון בניתוח פלסטי ניתן לתבוע פיצוי, במסגרת דיני הנזיקין. זאת, על אף קיומם של נזקים, שעלולים להיות קשים ביותר (פגיעה בביטחון העצמי ובהופעה החיצונית, פצעים וצלקות, מגבלות בתנועה, כאבים, זיהום ואף מוות). על מנת לקבל פיצוי, על התובע, שניזוק כתוצאה מהפרוצדורה הרפואית, להוכיח שהצוות הרפואי שטיפל בו סטה בדרך כלשהי מסטנדרט ההתנהגות הסביר והמקובל עבור רופאים בתחום.
פעולות שנחשבות לסטייה מגדר הסביר עבור במהלך ניתוח פלסטי הינן, בין היתר, כדלקמן:
- הימנעות ממתן הסבר מתאים אודות ההליך ותוצאותיו.
- הימנעות ממתן הסבר אודות הסיכונים שבניתוח והימנעות מקבלת הסכמה מדעת של המנותח לניתוח.
- ביצוע הניתוח בהעדר מומחיות בתחום הכירורגיה הפלסטית, וללא יידוע הלקוח שאין לרופא את המומחיות.
- בחירת שיטת ניתוח לא מתאימה.
- ביצוע ניתוח לאחר ניתוח לתיקון המעוות למרות שהרופא יודע בוודאות שאין אפשרות לתקן זאת.
- ביצוע פרוצדורות כירורגיות לא בחדר ניתוח מתאים וללא הכלים המתאימים.
- הימנעות ממתן הסבר מתאים אודות אופן ההתנהלות הנדרש לאחר הטיפול, אופן הטיפול בפצע הניתוחי.
- אי ביצוע מעקב אחר מצבו של המנותח, לאחר הניתוח.
- לאחר ניתוח לקיצור קיבה, הימנעות ממתן הסבר על הרגלי אכילה נכונים ומעקב רציף.
- הרשלנות נובעת מפעולה של אדם אחר החבר בצוות הרפואי, כגון המרדים, שנמנע מלהשגיח על המנותח כנדרש.
- הרשלנות נובעת מפעולה של אדם שאינו אחד מהצוות הרפואי, אלא מנציג של אחד מהמכונים.
כיצד נקבע גובה הפיצוי?
סכום הפיצוי לו זכאי אדם שעבר ניתוח פלסטי כושל נגזר מדרגת הנכות שנותרה לו, כתוצאה מהניתוח, הן הנכות הפיזית והן הנכות הנפשית. דרגת הנכות משוקללת עם גורמים נוספים כגון גיל, מצב רפואי ונפשי קודם, תחום עיסוק ועוד. דרגת הנכות נקבעת על ידי מומחים רפואיים בתחומים הרלוונטיים, למשל רופא עור, כירורג פלסטי, פסיכיאטר ועוד.
כל ניזוק המגיש תביעה לבית המשפט נדרש להגיש עם תביעתו חוות דעת של מומחים רפואיים מטעמו, על מנת להוכיח את טענותיו הרפואיות לגבי חומרת הנזקים שנגרמו לו. בתיקים מסוג זה יהיה זה בדרך כלל הרופא עמו נפגש הניזוק קודם לכן, שנתן חוות דעת ראשונית לגבי סיכויי התביעה שלו ברשלנות רפואית. בנוסף, ייתכן שבהמשך ההליך המשפטי הניזוק ייבדק על ידי מומחים רפואיים נוספים, הן מטעם הנתבע והן מטעם בית המשפט. מומחים אלה יתנו גם הם חוות דעת רפואיות לגבי דרגת הנכות שהם סבורים שנגרמה לניזוק, כתוצאה מהניתוח הפלסטי הכושל.
כל המומחים הרפואיים ייפגשו עם הניזוק, יבדקו אותו ויעיינו בתיעוד הרפואי בעניינו. משכך, חשוב ביותר להשיג ולשמור את כל המסמכים והתיעוד הרפואי החל מהמפגש בקליניקה, לפני הניתוח הפלסטי, לרבות צילומים של האזור בגוף שבו בוצע הניתוח, לפני ואחרי הניתוח.
לאחר קבלת חוות הדעת של המומחים הרפואיים השונים, יקבע בית המשפט מה הפיצוי שמגיע לניזוק בשל כל אחד מראשי הנזק הרלוונטיים: הוצאות רפואיות אל מעבר לסל הבריאות ובהן הוצאות עבור ניתוחים מתקנים שונים, הוצאות עבור עזרת הזולת, ניידות, התאמת דיור, הפסדי שכר לעבר, אבדן כושר השתכרות בעתיד וכן כאב וסבל.
יצוין, כי כאשר מדובר בתחום הרפואה האסתטית, ישנה חשיבות מיוחדת לנזקים נפשיים הנגרמים כתוצאה מהופעה חיצונית פגומה, כמו גם לתחום העיסוק של אדם. טלפנית, למשל, או כל עובדת אחרת במקום סגור, לא תזכה לאותו הפיצוי כמו שחקנית או דוגמנית, כתוצאה מעיוות שנגרם בפניה כתוצאה מניתוח פלסטי כושל.
אפשרויות נוספות לקבלת פיצוי
פוליסת ביטוח תאונות אישיות
זוהי פוליסת ביטוח אותה מציעות חברות ביטוח, בין אם באופן פרטי או דרך מקום העבודה. פוליסות שכאלה מכסות מקרים של נכות ואבדן כושר עבודה, כתוצאה מתאונה. תאונה מוגדרת לרוב כאירוע חיצוני, פתאומי ולא צפוי מראש, אשר גרם למבוטח לנזק גוף. מהגדרה זו ניתן להבין שהיא עשויה לכלול גם נזק שנגרם כתוצאה מניתוח פלסטי כושל. אולם, הפוליסות משתנות מאד בהיקפן וסוגי הנזקים והפעולות שהן מבטחות. על כן, מומלץ בכל מקרה לערוך בדיקה של הפוליסה, ככל שיש אחת כזו, ובמידת הצורך אף להביאה לבדיקתו של עורך דין הבקיא בתחום.
פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים
תלמידים רבים מבצעים ניתוחים פלסטיים שונים, למשל ניתוחי אף וחזה, בעיקר במהלך תקופות של חופשה מבית הספר.
בהתאם לחוק הבריאות הממלכתי, כל התלמידים במוסדות חינוכיים בישראל מבוטחים בפוליסת ביטוח תאונות אישיות. פוליסה זו חלה על התלמיד במשך 24 שעות ביממה, בכל ימות השנה ובכל מקום בו הוא נמצא, גם אם נפל בדרך שאין לה כל קשר לבית הספר שבו הוא לומד.
כאשר משתבש ניתוח פלסטי שעבר תלמיד, הוא והוריו יכולים לתבוע באמצעות הפוליסה פיצוי עבור נזקים כגון מוות, נכות צמיתה, נכות זמנית והחזר הוצאות בגין אמצעי עזר רפואיים. פיצוי זה יתווסף לפיצוי שעשוי להתקבל בתביעת הרשלנות שתוגש כנגד הרופא או המרכזי הרפואי.
דוגמאות למקרים של ניתוחים פלסטיים כושלים
כפי שהוסבר לעיל, מקרים שכאלה הופכים להיות נפוצים יותר ויותר בשנים האחרונות, בשל העלייה בכמות הניתוחים הפלסטיים מחד, לצד העובדה שגורמים בעלי הכשרה לא מתאימה מבצעים ניתוחים פלסטיים מאידך.
ישנן דוגמאות אינספור למקרים שבהם השתבשו ניתוחים פלסטיים. בין הדוגמאות הנפוצות הן מקרים של ניתוח אף שתוצאותיו לא היו לשביעות רצונו של המנותח, ניתוח לשאיבת שומן שהותיר את המנותח עם זיהום או פציעה, או שתוצאותיו לא היו כמובטח, ניתוח כושל להרמת או הגדלת חזה, כוויות בעקבות טיפולי ליזר או מילוי קמטים ועוד.
מה לעשות אם נפגענו בעקבות ניתוח פלסטי כושל?
המקרים המנויים לעיל מהווים דוגמאות בלבד למקרים שהוכרו בפסיקת בתי המשפט כרשלנות רפואית בתחום הכירורגיה הפלסטית. אולם, בפועל, כל מקרה נבחן לגופו ולכן חשוב להביא את המקרה לבחינתם של עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית בכלל ובמצבים של ניתוח פלסטי כושל בפרט. עורך דין הבקיא בתחום יכיר את פסיקת בתי המשפט הרלוונטית. בנוסף, הוא יפנה את הניזוק למומחה רפואי, אשר יבדוק את אותו חוות דעת ראשונית בעניינו. חוות דעת שכזו תאפשר להעריך בצורה טובה את סיכויי התביעה ואף את שוויה.