הגדרה
תאונת "פגע וברח" היא תאונת דרכים שבה נהג רכב מנועי פגע באדם ונמלט מזירת התאונה. זאת, במקום לקיים את חובתו בחוק, הדורשת ממנו להישאר במקום, להגיש לנפגע עזרה ולקרוא לסיוע. בנוסף להיותה של התנהגות מסוג זה עבירה פלילית, היא גם מובילה להסדרים מיוחדים בעת הגשת תביעה נזיקית, בגין הפגיעות שנגרמו לנפגע כתוצאה מתאונת הדרכים.
הקושי המתגלה בעת התרחשותה של תאונת "פגע וברח" ופיתרונו
באופן שגרתי, כאשר אדם נפגע בתאונת דרכים, הוא יתבע פיצוי מחברת הביטוח שביטחה את הרכב שבו שהה בעת התאונה בביטוח חובה. כאשר הנפגע לא שהה ברכב, אלא היה למשל הולך רגל או רוכב אופניים, תביעת הפיצויים תוגש כנגד החברה שביטחה בביטוח חובה את הרכב הפוגע .
אולם, במצב שבו נהג הרכב הפוגע נמלט מזירת התאונה וזהותו אינה ידועה, הרי שלא ניתן לקבל ממנו את פרטי פוליסת ביטוח החובה שלו. כתוצאה מכך, נוצר מצב שבו לכאורה אין גוף שניתן לתבוע על מנת לקבל פיצוי. לכן, הוקמה בשנת 1989 "קרנית" - קרן לפיצוי נפגעי תאונת דרכים. לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תפקידה של קרנית הוא, בין היתר, לפצות אדם שנפגע בתאונת דרכים, אשר לא ידוע מיהו נהג הרכב שגרם לה.
אופן ניהולה של תביעה לפיצוי בגין תאונת "פגע וברח"
כאשר אדם היה מעורב בתאונת "פגע וברח", אין לו, מטבע הדברים, פרטים אודות החברה שביטחה את הרכב הפוגע בפוליסת ביטוח חובה. לכן, במקום להגיש תביעה לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו נגד חברת ביטוח, תוגש התביעה נגד "קרנית".
בתביעה שכזו, יידרש הנפגע להוכיח שאכן היה מעורב בתאונת דרכים מסוג "פגע וברח". כלומר, ראשית, יידרש להוכיח שאכן נפגע בתאונת דרכים, ולא בדרך אחרת, ושנית יידרש להראות שבנסיבות התאונה, לא היה באפשרותו לאתר את פרטי המבטחת של הרכב הפוגע.
כדי להוכיח את פרטים אלה, יידרש הנפגע להציג ראיות שונות ובהן אישורה של המשטרה על הגשת תלונה בגין תאונת הדרכים ומסמכים רפואיים, שנערכו זמן קצר לאחר התאונה ומעידים על קבלת טיפול רפואי בגינה (למשל דו"ח של מד"א, המעיד על פינוי באמבולנס מזירת התאונה, מכתב שחרור מחדר המיון וכדומה). עוד יסייעו במקרה כזה עדויותיהם של עדים, אשר ראו תאונת הדרכים במו עיניהם (עדי ראייה) והבחינו בנהג הפוגע נמלט מהזירה.
בהקשר זה יצוין כי ככלל, בתביעת נזיקין בשל תאונת דרכים, שמירת תיעוד מלא ורציף אודות התאונה והפגיעות שנגרמו כתוצאה ממנה היא חיונית, לשם קבלת הפיצוי המקסימאלי המגיע לנפגע. אם כך, בתאונת "פגע וברח" ככל זה נכון שבעתיים, משום שעצם התרחשותה של תאונת דרכים דווקא (ולא תאונה מסוג אחר, למשל) והאפשרות לתבוע פיצוי בגינה מוטלים בספק.
לאחר שהוכחו יסודות אלה, המשך התביעה כנגד "קרנית" זהה לשלב המקביל בתביעה כנגד כל חברת ביטוח. הנפגע יידרש, בהמשך ההליך המשפטי, להוכיח את גובה הנזק שנגרם לו, כתוצאה מהתאונה. גובה הנזק נגזר משיעור הנכות הרפואית שייקבע לנפגע על ידי המומחה הרפואי, שימונה על ידי בית המשפט לבדיקת הנפגע (או המומחים, אם ישנם מספר תחומים שבהם טוען הנפגע כי נגרמו לו פגיעות). לאחר קביעת דרגת הנכות, יחושבו באמצעותה הפיצויים המגיעים לנפגע בשל כל ראשי הנזק הרלוונטיים: הוצאות רפואיות, הוצאות עבור עזרת הזולת, הוצאות בשל ניידות, הוצאות להתאמת דיור, הפסדי שכר לעבר, אבדן כושר השתכרות בעתיד וכאב וסבל.
חשיבות הייעוץ המשפטי
מהאמור לעיל עולה שתאונות "פגע וברח" הן מקרים מורכבים ובעייתיים יחסית בתחום תאונות הדרכים. בשל כך, ברורה חשיבות הייעוץ המקצועי, מטעם עורך דין המתמחה בייצוג נפגעים בתאונות דרכים. מומלץ, אפוא, לפנות לעורך דין, כבר בהזדמנות הראשונה האפשרית, לאחר מעורבות בתאונת "פגע וברח", על מנת שילווה את הנפגע בכל שלב משלבי ההליך ועד לקבלת הפיצוי המירבי, בשל הפגיעות שנגרמו לו.